< back

Diamonds are forever


Competition proposal for the extension of Modern Art Gallery of Palazzo dei Diamanti.


Ferrara

The project aims to ensure the circular path inside the Modern Art Gallery of Palazzo dei Diamanti, as required by the competition brief, while preserving the “transparency” offered by the five large arched holes on the ancient wall that allow a close visual relationship between the two open spaces of the Palace: the inner courtyard and the magnificent back garden.
The transparent pavilion fits into the large garden and enhances the perception of the unity of the historical building with its facing in exposed brick as a background, safeguarding at the same time, its autonomy and physiognomy.
The intervention proposes the elimination of all the incongruous elements, clear signs of an incremental process, currently leaning against the corner between the head of the Biagio Rossetti wing and the boundary wall on the homonymous Corso, except for the small building characterized by an architectural party of a clearly defined façade, with four pilasters surmounted by a wide cornice. The new extension becomes a light addition to the fifth wall that separates the inner courtyard from the garden and includes inside this small pre-existence.


Ferrara Municipality


dimension: 635 mq
budget: 2.615.000 euro
project: 2017
completed: 2017


Luigi Cocco
Emilio Maiorino & partners Srl
MHK consulting Srl



Chiara Dalla Valle