< back

Querini park greenhouses


final project and bulding site supervision for the redevelopment of the former greenhouses complex at Parco Querini Vicenza


Vicenza

The project aims to give new life to the greenhouses’ ruins of Parco Querini, and to allow to citizens to take back the relationship with those places.

The restoration of the Greenhouses wants to preserve each surviving historical element, using a contemporary language for new intervention to adapt new functions to historic buildings, defining a graceful opposition in the dialogue between new and existing.

Three main intervention areas can be identified to allow the reuse of Parco Querini’s greenhouses complex.

The first and most important is the recycling of the original volumes of hot and cold greenhouse through the construction of a new roofing made of a metal structure with an asymmetric structural rhythm.

The second one is the restoration of the ancient turret’s volume: through the rubbles removal a new level is created and a new roof allows the creation of an educational area.The project also includes a new path made of a metal structure that allows a closer visual relationship with the north side of the historical wall and a high degree of accessibility.

The third area concerns the definition of secondary functions related to Parco Querini: the bar/restaurant area and toilets.


Vicenza Municipality


dimension: 1.400 mq
project: 2017-2018
completed: 2019-2020


Claudio Menichelli
Stefano Notarangelo
Studio AS+



Matteo Sirinati


Luigi Cocco
MHK Consulting
Martina Serafin
Paolo Sivieri
Enrico Lovato


> PDF — details sheet